Informatie persoonsgebonden budget
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Iemand die een pgb krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer.
Zelf zorg inkopen met een pgb
Wilt u zelf bepalen waar, wanneer en van wie u zorgt ontvangt? Dan kunt u een pgb aanvragen. Een pgb is een bedrag waarmee u zelf zorg en ondersteuning inkoopt. U bepaalt zelf welke zorgverleners u gaan ondersteunen en wanneer zij komen. U sluit zelf contracten af met zorgverleners, maakt een planning en stuurt uw zorgverleners aan. Ook houdt u de administratie bij en regelt u zelf de betalingen.
wij kunnen u hierbij ondersteunen indien dat nodig is.
Afspraken maken met uw zorgverleners
Met een pgb koopt u zorg zelf in. Hiervoor neemt u zorgverleners in dienst. U moet zelf passende zorgverleners kunnen vinden en kiezen. U legt de afspraken die u met uw zorgverleners maakt, vast in zorgovereenkomsten.
Heeft u een pgb van de gemeente of van het zorgkantoor? Dan moet u de modelovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gebruiken. Op de website van de SVB kunt u een zorgovereenkomst kiezen en downloaden. De Sociale Verzekeringsbank voert wetten en regelingen in de sociale zekerheid en zorg uit, zoals het pgb.
Heeft u een pgb van de zorgverzekeraar? Dan kunt u een modelovereenkomst van de SVB gebruiken, maar dit is niet verplicht. U mag ook zelf een zorgovereenkomst opstellen.
Zorgverleners aansturen
U stuurt uw zorgverlener aan en u declareert de gewerkte uren van uw zorgverlener bij de SVB. Als uw zorgverlener ziek is, meldt u dit ook bij de SVB. Ook regelt u zelf vervanging als de zorgverlener ziek is of vakantie heeft.
U houdt in de gaten of zorgverleners zich aan de afspraken houden. Bijvoorbeeld of die het aantal afgesproken uren werkt. En of de zorg die u krijgt goed is. Dit moet u zelf kunnen beoordelen. Als de zorg niet loopt zoals u wilt, bespreekt u dat met de zorgverlener. Bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.